четвер, 6 квітня 2017 р.

"Люби відтінок і півтон": своєрідність художнього світу П. Верлена

Твір на тему

 "Люби відтінок і півтон":

своєрідність художнього світу П. Верлена



Поль Верлен – великий французький поет-символіст ХІХ  століття. Його творчість тісно повязана з імпресіонізмом та символізмом.  Серед інших поетів його яскраво вирізняло те, що кожен твір, який виходив з-під його пера, був пронизаний особливою ліричністю, безпосередністю та щирістю. Він був проголошений "королем поетів" і шанований як визнаний майстер лірики. Уся творчість поета була зосереджена на емоційних станах людської душі, її внутрішньому світі.


Художня своєрідність лірики поета  прослідковується  у багатій палітрі звуків і образів. Найхарактернішою ознакою поезії Верлена є її мелодійність, дивовижне поєднання звуків із почуттями та  музичності, яка для нього була природньою. Верлен належав до тих поетів, які сприймають світ через звуки. Для нього важливим є звук, який передає і переживання автора, і явища зовнішнього світу. Верлен утверджував свій  стиль у поетичному мистецтві -- мелодійно-емоційний, легкий:

Найперше -- музика у слові.
Бери ж із розмірів такий,
Що плине, млистий і легкий,
А не тяжить, немов закови.

Через легку у сприйнятті поезію проступають душевна мука і неспокій Верлена, його біль і страждання. Поезія Верлена - це історія його душі, дзеркало його настроїв і переживань. Багато образів та емоцій  у нього втілює природа - вірна супутниця творів автора. Наприклад,  тісно переплетені природа і людина  у "Сентиментальній прогулянці", коли Верлен блукає на самоті, переживаючи свою печаль.

Своєрідність лірики Верлена визначається не лише музичністю, а й мальовничістю бачення світу. Звідси надзвичайне розмаїття пейзажних віршів у Верлена, які часто утворюють цикли: «Офорти», «Сумні пейзажі», «Бельгійські краєвиди», «Акварелі».

Отже, віршам Верлена притаманна сповідальність, що надає їм щирості, навіть простодушності. Поезія Верлена передає тонкі відтінки і глибокі суперечності душевних поривів. Навіть явища природи у творах - неначе живі люди, Верлен наділяє їх людськими рисами, щоб читач проникнув у ці переживання і відчув їх краще.

Мені подобається художній світ Верлена. Читаючи його твори, ти ніби поринаєш у світ ліричного героя і переживаєш все з ним. Поезія наділена мелодійністю і захоплює читача. 

1 коментар:

  1. According to Stanford Medical, It is in fact the SINGLE reason this country's women live 10 years more and weigh on average 19 kilos lighter than us.

    (By the way, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and EVERYTHING about "HOW" they eat.)

    BTW, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

    Tap on this link to reveal if this short quiz can help you discover your true weight loss potential

    ВідповістиВидалити